Shahnameh

English

Deutsche

Italiana

Polska

Svensk

ελληνικά

汉语

اردو 

Française

Eesti

Nederlands

Português

Türkçe

Русский

日本語

العربية

Bosanskom

Española

Norsk

Suomi

 

 

 

فارسی


Shahnama (het Boek van Koningen of het Heldendicht van Koningen) ook geschreven Shahnameh, dat door Firdowsi rond ADVERTENTIE 1000 wordt geschreven, is het nationale heldendicht van Perzië (Iran) en één van de welomlijnde schrijvers uit de klassieke oudheid van wereldliteratuur. De inhoud en de stijl van de dichter in het beschrijven van de gebeurtenissen vergen de lezers achter duizend jaar en staan de lezer aan betekenis toe en voelen de gebeurtenissen in het magische theater van mening. Het is gebaseerd hoofdzakelijk op een vroegere prozaversie die zelf een compilatie van oude Iraanse verhalen en historische feiten en mythen was. Over duizend jaar is Persians aan recitations van dit masterwork blijven lezen en luisteren waarin het Perzische nationale heldendicht zijn def. en het verdragen van vorm vond. Het is de geschiedenis van het verleden van Iran, die in hypnotic en majestic vers wordt bewaard. Niettemin geschreven meer dan 1000 jaar geleden, is dit werk zeer begrijpelijk aan de moderne lezer. De taal die in het samenstellen van Shahnama wordt gebruikt is zuivere Perzisch met zeer weinig Arabische gebruikte loanwords.

Shahnama van Firdowsi, een episch gedichtenboek van meer dan 60.000 coupletten, is gebaseerd hoofdzakelijk op het prozawerk van de zelfde naam die in het vroegere leven van de dichter in zijn inheemse Tus wordt gecompileerd. Dit proza Shahnama was beurtelings en grotendeels de vertaling van het (Midden Perzisch) werk Pahlavi, regeren een compilatie van de geschiedenis van de koningen en de helden van Iran van mythische tijden neer aan van Khosrau II (590-628 A.D.), maar het bevat ook extra materiaal dat voortdurend het verhaal aan de omverwerping van Sassanids door de Arabieren in het midden van de 7de eeuw A.D. De eerste om versification van dit te ondernemen stellen van pre-Islamitisch en legendarisch Perzië te boek waren Daqiqi, een dichter bij het hof van Samanids, dat eindigen hevig na de voltooiing van slechts 1000 verzen. Deze verzen, die de stijging van prophet Zoroaster behandelen, werden daarna opgenomen door Firdowsi, met gepaste erkenning, in zijn eigen gedicht.

Na Shahnama van Firdowsi doken een aantal andere werken gelijkaardig in aard in de loop van de eeuwen op binnen het culturele gebied van de Perzische taal. Zonder uitzondering, werden al dergelijke werken gebaseerd in stijl en methode op Shahnama van Firdowsi, maar geen van hen kon de zelfde graad van bekendheid en populariteit vrij bereiken.

Sommige deskundigen geloven de belangrijkste reden de Moderne Perzische taal vandaag min of meer de zelfde taal is zoals dat van de tijd van Firdowsi meer dan 1000 jaar geleden aan het eigenlijke bestaan van de werken zoals Shahnama toe te schrijven is van Firdowsi die het duren en diepgaande culturele en taalkundige invloed hebben gehad. Met andere woorden, is Shahnama zelf één van de belangrijkste pijlers van de Moderne Perzische taal geworden. Bestuderen van het meesterwerk van Firdowsi ook werd een absoluut vereiste om beheersing van de Perzische taal te bereiken door alle verdere grote Perzische dichters, zoals blijk gegeven van door talrijke directe en indirecte verwijzingen naar Shahnama in hun werken.

Er zijn verscheidene aspecten van Shahnama die opmerkelijk zijn. Men is dat het één van de weinig originele nationale heldendichten in de wereld is. Vele volkeren van de wereld hebben hun "eigen" nationale heldendichten, maar vaker wel dan niet, wordt het originele thema van dergelijke nationale heldendichten geleend van andere culturen (gewoonlijk van naburige culturen). Dit is niet het geval met Shahnama, die op de originele Perzische verhalen gebaseerd is. Een ander opmerkelijk aspect van Shahnama is het taalelement zelf, dat zuivere Perzisch en toch bijna zeer natuurlijk is. Na het bestuderen van Shahnama, kan men duidelijk zien dat Firdowsi een stevig bevel van de taal Pahlavi (Midden Perzisch) moet gehad hebben eveneens, met een verbazingwekkend taalkundig inzicht in de overgangspatronen van Midden Perzische aan Moderne Perzisch. Nog een ander belangrijk aspect van Shahnama is de eerlijkheid waarmee de auteur de verhalen zonder het toestaan heeft geleverd zijn persoonlijke meningen ingaan of het originele verhaal veranderen; in dit verband, als hij te zeggen iets heeft gehad, hij het voor zijn eigen rekening en tussen de verhalen van de originele verhalen heeft gezegd. De taal die Firdowsi heeft gebruikt is uiterste schoon en vrij van om het even welke vulgarism, sarcasme of aanvallende uitdrukkingen. Dat, gecombineerd met onvergelijkelijke artistieke en taalkundige magisch van Firdowsi, heeft een meesterwerk geproduceerd dat zijn publiek voor over duizend jaar nu heeft gefascineerd. Vele Persians (Iraniërs) overweegt Shahnama om hun waar certificaat van nationale identiteit te zijn Shahnama is opmerkelijk voor zijn epische lengte. Het heeft 62 verhalen, 990 hoofdstukken, en bevat 60.000 rijmende coupletten, die tot het maken meer dan zeven keer de lengte van Iliad van Homerus. Er zijn een aantal Engelse vertalingen geweest, bijna verkort allen. In 1925 publiceerden de broers Arthur en Edmond Warner het volledige werk in negen volumes, is het nu een zeldzaam volume en uit druk, hoewel een elektronische afgetaste versie onlangs beschikbaar is geworden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagina vorig bijwerken: Monday, January 30, 2006 00:10:57 -0500