Shahnameh

English

Deutsche

Italiana

Polska

Svensk

ελληνικά

汉语

اردو 

Française

Eesti

Nederlands

Português

Türkçe

Русский

日本語

العربية

Bosanskom

Española

Norsk

Suomi

 

 

 

فارسی

 

Shahnama ( Knjiga od Kraljevanje inace Epski od Kraljevanje) isto tako napisan Shahnameh, napisan mimo Firdowsi okolo 1000 Oglas, je narodni epski od Perzijski ( Iran) i može se dana odreden klasicne nauke od svjetski dan književnost. Sadržaj i pjesnik stil in opisiv dogadaj uzeti citac leda tisuca godina i dopustiti citac to osjetilo i osjet dogadaj in caroban kazalište od imati što protiv. Posrijedi je temeljen uglavnom na ranije svakidašnjica inacici što ono samo je kompilacija prije Iranski jezik price i povijesni tvornica i basna. Za na tisuca godina Perzijski imati nastaviti to citanje i slušajte to recitiranje from ovaj masterwork na koje Perzijski narodni epski postaviti svoj konacan i podnošenje formalan. Posrijedi je povijest od Iran mimo, ocuvan in sredstvo za uspavljivanje i velicanstven stih Ipak napisan na 1000 godina prije, ovaj funkcionirati je vrlo velik dio razumljiv to moderan citac. jezik iskorišten in skladanje Shahnama je cist Perzijski sa vrlo malo Arapski posudenica iskorišten.

Shahnama od Firdowsi, epski spjev knjiga od na 60,000 kuplet, je temeljen uglavnom na svakidašnjica umjetnicko djelo jednak ugled sastaviti in pjesnik ranije život u njegovoj urodenik Tus. Ovaj svakidašnjica Shahnama je zauzvrat i za jedan dan vecina dio prijevod od Pahlavi (srednji Perzijski) funkcionirati, kompilacija dana povijest dana kraljevanje i heroj od Iran from mitski vrijeme dolje to vlada od Khosrau II (590-628 A.D.), ali Internet isto tako sadržati dodatni materijalan kontinuitet price to svrgnuce dana Sassanids mimo Arapski in srednji od 7th stoljece A.D. najprije to poduzeti stihotvorstvo od ovaj kronika od pre- Islamski i mitski Perzijski je Daqiqi, pjesnik at udvarati se dana Samanids, tko je došao to nasilan kraj nakon dopuna jedini 1000 stih. Te stih, što gombati se izlaženje dana božji poslanik Zoroaster, preterit od be nakon utjelovljena mimo Firdowsi, sa zbog pristati, u njegovoj posjedovati spjev.

Nakon Firdowsi's Shahnama izvjestan broj ostali utvrde slican in narav površina na stoljeca sa kulturni kugla dana Perzijski jezik. Van izuzimanje, svi kao što je utvrde preterit od be temeljen in stil i Metodije na Firdowsi's Shahnama, ali dio dana od tri do šest poslijepodne od njima mogao sasvim postici jednak stupanj od iznijeti na glas i popularnost

Neki strucnjaci vjerovati poglavit razlog Moderan Perzijski jezik danas je manje više jednak jezik kao taj od Firdowsi's vrijeme na 1000 godina prije je zbog vrlo bice od utvrde poput Firdowsi's Shahnama što imati je trajan i vrlo dubok kulturni i jezicni utjecati. Drugim rijecima, Shahnama ono samo je postati neki dana poglavit stup dana Moderan Perzijski jezik. Studirati Firdowsi's remek-djelo isto tako postati apsolutan zahtijev za ostvarujuci vlast dana Perzijski jezik mimo svi kasniji velik Perzijski pjesnik, kao jasnoca mimo brojan usmjeriti i neizravan upucivanje to Shahnama in njihov utvrde.

Ima pojedini aspekt dana Shahnama koji su znatan. Neki je da Internet je neki dana malo izvorni narodni epski u svijetu. Mnogobrojan narod od svjetski dan imati njihov " posjedovati" narodni epski, ali više više puta nego ne, izvorni tema od kao što je narodni epski jesu posuden from ostali kultura (obicno from susjedi kultura). To nije slucaj sa Shahnama, što je na osnovi izvorni Perzijski price Drugi znatan aspekt dana Shahnama je jezik element ono samo, što je podrobno cist Perzijski, i još vrlo velik dio prirodna ljepota. Nakon studirati Shahnama, može se jasno vidjeti taj Firdowsi morati imati je kruto tijelo naredba dana Pahlavi jezik ( srednji Perzijski) isto kao i, sa velik jezicni sporazum dana prijelazni uzor from Srednji Perzijski to Moderan perzijski Još drugi važan aspekt dana Shahnama je iskrenost sa što autor je isporuceno price sa koji dozvoljava njegov osobni pogled ulaziti ili promjena izvorni price; in ovaj ticati se, ako on je je nešto to ono što je kazano, on je je rekao Internet na njegov posjedovati racun i in izmedu pripovijest dana izvorni price. jezik taj Firdowsi je iskorišten je krajnji cist i bez bilo koji vulgarnost, sarkazam ili uvredljiv istiskivanje. Taj, kombiniran sa Firdowsi's bez premca umjetnicki i jezicni magijski, je stvarajuci remek-djelo što je uhvatiti svoj publika za na tisuca godina zatim. Mnogobrojan Perzijski ( iranski jezik) uzeti u obzir Shahnama biti njihov istinabog izdati svjedodžbu od narodni identity.The Shahnama je znatan za svoj epski trajanje Internet je 62 price, 990 poglavlje, i sadržati 60,000 rimovanje kuplet, stvaranje Internet više od sedam vrijeme trajanje od Home Ilijada. Ima imati bio izvjestan broj Engleski jezik prevodenje, skoro cijeli skracen. In 1925 brat Arthur i Edmond Upozorenje izdavac kompletan funkcionirati in devet svezak, posrijedi je zatim rijedak svezak i vanjska strana od tisak, mada elektronski skaner inacici je u zadnje vrijeme postati raspoloživ.


.

 

 

 

 

 

 


Stranica posljednje ažuriranje: Sunday, January 29, 2006 19:34:12 -0500